Véletlenszerű kép

1 (7).JPG

Küldetésnyilatkozat

 

Az almásfüzitői Községi és Iskolai Könyvtár települési feladatokat ellátó nyilvános könyvtár.

Feladata, hogy mindenki számára korlátozás nélküli hozzáférést biztosítson az információhoz és a dokumentumokhoz, a magyar és az egyetemes kultúra kincseihez.  Küldetését folyamatosan bővülő dokumentumállományával, korszerűsödő szolgáltatásaival, valósítja meg.

Támogatja:

KIRÁLYLÁNYOK ÉS KIRÁLYFIK A KÖNYVTÁRBAN-A Népmese Hete a könyvtárban 2022. szeptember 28-30

1.jpg

A Magyar Népmese Napja alkalmából 2022. szeptember utolsó napjaiban ellátogattak a könyvtárba a Sün Balázs Óvoda csoportjai. Ács Lajosné Jutka mesélt a kicsiknek. A témakör: a legszebb királylányos és királyfis mesék. Ezt követően koronát készítettünk, és táncoltunk.

Népszámlálás – online kitöltés időszaka 2022. október 1. és október 16. között.

Népszámlálás 2022 Online kitöltés

Az önkitöltésre nemcsak otthonában kerülhet sor, hanem online kitöltési pontként funkcionál 2022. október 1. és október 16. között könyvtárunk. Ingyenes számítógép- és internethasználatot biztosítunk a kérdőív kitöltéséhez az intézmény nyitvatartási ideje alatt. További tájékoztatás a könyvtárban kérhető.

A könyvtár újra nyitva

jra nyitva 2022.07.19..png
Kedves Olvasóink!
Könyvtárunk 2022. július 19-től ismét szeretettel várja látogatóit. Befejeződtek a karbantartási munkálatok.

Adventi ablaknyitogató- Játszunk együtt! 2020.12.01.

127176553_2896509057260040_2346480422689976138_n.png

Adventi ablaknyitogató! Játszunk együtt! Varázsoljuk közösen szebbé az ünnepet! Az Adventi Ablaknyitogató lényege, hogy az almásfüzitőiek feldíszítsék lakásuk ablakát és jól láthatóan elhelyezzék azon az adott nap számát is. Így a 24 nap alatt minden szám megjelenik a település különböző pontján, Szenteste pedig fénybe borul szinte az egész település.

Koronavírus tájékoztatás Zárva tartásról - 2020.11.10-tól

125120434_4848169215208323_925754477763590862_n.jpg
Kedves Almásfüzitőiek!
A Kormány 484/2020. Kormány rendelete (2020. november 10.) 7. bekezdés 12§ értelmében intézményünk, így a könyvtár is 2020. december 11-ig zárva tart. Az intézmények látogatása TILOS, csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak a létesítményben.
Megértésüket köszönjük!"

Tájékoztatás - Covid-19 tájékoztatás

Kedves Almásfüzitőiek!
A Kormány 484/2020. Kormány rendelete (2020. november 10.) 7. bekezdés 12§ értelmében intézményünk 2020. december 11-ig zárva tart. Az intézmények, így a könyvtár látogatása is tilos, csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak a létesítményben.
Megértésüket köszönjük!

Magyar Kultúra Napja 2017.01.20.

1 (10).JPG

Mikulás- és Ünnepvárás a Sün Balázs Óvoda csoportjaival 2016. december

1 (10).jpg

Marosi Zsuzsanna fotókiállítása 2016.11.18.

1 (10).JPG

A Költészet Napja-Sándor Ilona kiállítása 2016.04.11.

1.jpg

Laura Morelli: A gondolakészítő

gondolakész.jpg

A tizenhatodik századi velencei gondolakészítő, Luca Vianello úgy érzi, az egész életét előre elrendezték. Apja már születésekor eldöntötte legidősebb fia sorsát, Luca a város egyik legismertebb gondolakészítő műhelyét hivatott megörökölni. Ám a fiú élete egy váratlan tragédia után különös fordulatot vesz, és elindul új utat keresni magának. Nem sokkal később egy antik gondola helyreállításán dolgozik, miközben titkon abban reménykedik, hogy sikerül szíve hölgyének kegyeibe férkőzni.

Vámos Miklós: Hattyúk dala

vámos.jpg

Müller Péter: Aranyfonál

müller.jpg

Kepes András: Világkép

kepes.jpg

Mi végre vagyunk a Földön? Miért szeret és miért gyűlöl az ember? Megérthetjük-e egymást valaha? Mi jön a halál után? Mi a jó és mi a rossz? Mit jelent a szabadság? És a szerelem? A család? Ezekre a kérdésekre megannyi jó választ adhatunk, de csak az igazán jó kérdések maradnak meg örökre. Néha egy rosszul feltett kérdésre is van okos válasz, ha sikerül elhajolni a kérdés elől. Ebben a könyvben a szerző élete, találkozásai, olvasmányai apró darabkáiból próbálja összeilleszteni azt a lélekvesztőt, amin átvergődünk a 21. századba. Valami ilyesmi a világkép. Mindenkinek van világképe, legfeljebb még nem rakta össze tudatosan az ismereteiből, félelmeiből és a reményeiből. Meg mások világképeiből, amelyek halomban hevernek bennünk, és irányítanak anélkül, hogy tudnánk.

Yudit Maros: Szívem csücskén: az önszeretet lépése négy lépésben

szívem csücskén.jpg

"Légy hű önmagadhoz!" - tartja a régi mondás, de milyen kár, hogy nem kapunk hozzá használati utasítást, hogyan is kellene ezt csinálni, írja az ismert magyar-amerikai terapeuta, Yudit Maros kötete elején. Ő azonban kidolgozta a boldog és örömteli életet célzó pozitív önnevelés módszerét, összhangban az általa alapított Autentikus Terápiás Egyesület hitvallásával. Ennek lényegét négy lépésben írja le, kibontva a nagybetűs ÉLET szó egyes betűit. É, mint észrevenni testünk üzeneteit, L, mint lélegezni, E, mint elmondani magunknak, hogy mit érzünk, és mire van szükségünk, végül T, mint tenni azért, hogy a megértett üzenet megvalósuljon...

Spiró György: Diavolina

diavolina.jpg

"Alekszejben minden hamis volt, az is, amit írt, az is, amit mondott, és az is, ahogy öltözködött" - emlékezik vissza Alekszej Makszimovics Peskovra, azaz Gorkijra egykori házvezetőnője, ápolója, orvosa, Lipa, akit amúgy Diavolinának ("Boszi") hívtak az ismerősei, barátai. Az írót a lehető legközelebbről ismerő asszony "emlékiratában" leleplezi Gorkij egész álságos életét, megvetően szól érdek vezérelte filoszemitizmusáról, arról, hogy vonzódott az idősebb, de karrierjét elősegítő nőkhöz, arról, hogy lebecsülően nyilatkozott Tolsztojról és Dosztojevszkijről, és folyton csalta a feleségét.

Friss tinta! Mai gyermekversek

Friss tinta.jpg

Ha gyermekek számára jelenik meg verseskötet, a felnőttek úgy vélik, akkor megfelelő a könyv, ha a versek elgondolkodtatóak, nevelő célzattal születtek meg a sorok és a szókincs is a korosztálynak megfelelő. A Friss tinta! című antológiát, nem feltétlen ezért fogjuk rongyosra olvasni. Olyan ez a kötet, mint Gombóc Artúr "szerelme" a csoki iránt: van benne "kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé...", tehát a kiadó reményei szerint mindenki talál majd kedvére valót benne.

Darvasi László: Trapiti

Trapiti.jpg

Egy elvarázsolt kisvárosban, Kavicsváron játszódik a több szálon futó történet, ahol számtalan macskaféleség lelhető fel, ahol majdnem minden kijelentés az ellenkezőjét jelenti, ahol a legkülönösebb figurák (például befejezhetetlen meséket mondó felhőutazók) bukkannak fel szinte minden pillanatban, egyszer csak megjelenik egy Trapiti. De hogy mi is, micsoda is egy Trapiti (vagy trapiti?) azt senki sem tudja. Arra bizony Bánatos Olivérnek kell rájönnie... 

Koronczay Lilla-Keresztes Ildikó: "Egészen, mert félig semmit nem tudok" : a sokoldalú díva őszinte vallomása

Keresztes Ildikó.jpg

Keresztes Ildikó neve az egyik kereskedelmi televíziós csatornán évek óta sikerrel vetített X-Faktor című tehetségkutató által vált országszerte ismertté. A róla szóló kötetből azonban kiderül, hogy ő nem csupán előadóművész, hanem igencsak sokoldalú tehetség. A Marosvásárhelyen született Keresztes Ildikó 1982-ben települt át Magyarországra.....

Alföldi Róbert- Csáki Judit: Magánügy

Magánügy.jpg

Magánügy vagy közügy? Hol húzódik a határ? A beszélgetőtársak között van a két családi jó barát, váci házaspár, Matkovich Ilona újságíró, független önkormányzati képviselő és Lelkes István építési vállalkozó, Bogdán László, Cserdi polgármestere, számos, a cigánysággal kapcsolatos kezdeményezés elindítója.

Dragomán György: A fehér király

a fehér király.jpg

Egy kiskamasz egy évének történetét meséli el tizennyolc, egyenként is teljes művekként olvasható novella keretei között a szerző. Ezalatt a tizenkét hónap alatt olyan lelki fejlődésen megy keresztül a regény főhőse, ami sokaknak egy életen át sem sikerül. Mindez természetesen okkal történik és nem szabadon választottan, hiszen amikor édesapját elhurcolják egyik napról a másikra a Duna-csatorna munkatáborba....

Dragomán György: Máglya

a máglya.jpg

1989 decembere, a Ceauşescu diktatúra lezárult, a diktátort főbe lőtték, láthatta az egész világ, hiszen a történelem során először, mindezt a televízió is közvetítette. Emma, a regény főszereplője, tizenhárom éves kamaszként éli meg ezt az időszakot, szüleinek és otthonának elvesztése után a semmiből előkerült nagymamája veszi magához, hogy felnevelje. Emma hihetetlenül erős lány, aki bár tizenkét évet élt szüleivel a diktatúrában, mégsem tanult meg hazudni, nyiladozó értelmével élni és szeretni akar, és meg akar bocsátani mindazoknak, akik kamasz éveinek tisztaságát vérrel szennyezték be, és talán ez a legnehezebb számára....

Emma Donoghue: A szoba

A szoba.jpg

Az "amstetteni rém" története 2008-ban az egész világsajtót bejárta. A lányát több mint két évtizeden át fogva tartó és vérfertőző viszonyra kényszerítő férfinak hét unokája is született a háza pincéjében berendezett "börtönben", közülük egy csecsemőkorában meghalt, ám a többiek túlélték a rabságot és kiszabadultak. A Kanadában élő ír szerző könyvét e hátborzongató családi tragédia ihlette. Narrátora, az ötéves Jack, a Szobában él, melyet édesanyja kis mesevilággá varázsol számára, a történet Jack születésnapján kezdődik. A bájos kisfiú szájába adott elbeszélés hátterében csak homályosan, a naiv gyermek kérdései és rácsodálkozásai révén sejlik föl a borzongató valóság.

Füzitői Egészség- és Életmódklub-Fitoterápia- Házipatika a természetből

eg.jpg

Füzitői Egészségklub: Júlis 30., csütörtök, 17 órától.

Julia Quinn – A Bridgerton család 9. – És boldogan éltek

Julia Quinn - És boldogan éltek.jpg

Julia Quinn – A Bridgerton család 8. – Esküvő lesz

Julia Quinn - Esküvő lesz.jpg

Gregory Bridgerton ismerősei közt egyedüliként hisz az igaz szerelemben. Meg van győződve arról, hogy ha megtalálja álmai asszonyát, azonnal tudni fogja, ő az igazi. Pontosan ez történt. Csakhogy…

Nem ő volt az igazi. Sőt, a megtalálni vélt igazi, Miss Hermione Watson más férfiba szerelmes. Legjobb barátnője, a talpraesett Lady Lucinda Abernathy azonban mindenképpen meg akarja menteni Hermionét egy katasztrofális frigytől, ezért segítséget ajánl Gregorynak, hogy elnyerje Hermione szívét. Ám Lucy a nagy segítség közepette szerelmes lesz. Gregoryba! Csakhogy…

Lucy jegyben jár. Nagybátyja nem hajlandó engedélyezni a jegyesség felbontását, azok után sem, hogy Gregory észhez tér és rájön, Lucy, az okos, bájos mosolyú Lucy dobogtatja meg a szívét. És most, útban az esküvőre Gregorynak mindent kockára kell tennie azért, hogy amikor a hitvesi csókra sor kerül, csak ő álljon az oltárnál Lucinda mellett…

Julia Quinn – A Bridgerton család 7. – Csókja megmondja

julia Quinn - Csókja megmondja.jpg

SZEREPLŐK:

HYACINTH BRIDGERTON: a híres Bridgerton testvérek legfiatalabbika; kicsit túl okos, kicsit túl szabadszájú, és nyilván nem szokványos regényhősnő. Ráadásul legnagyobb döbbenetére beleszeret…

GARETH ST. CLAIR: Vannak rossz hírű férfiak Londonban, és vannak szépek, mint a bűn. De Gareth az egyetlen, aki képes e két tulajdonságot pokoli sikerrel egyesíteni. Abszolút gazember lenne, ha…

LADY DANBURY: Gareth nagyanyja, Hyacinth pártfogója. Mindenről megvan a véleménye, különösen a szerelemről és a házasságtól. És semmit sem szeretne jobban annál, mint hogy Gareth és Hyacinth a házasság szent kötelékében egyesüljön. Szerencsére segítséget kap… Egy mindenbe beleavatkozó anya, egy túlságosan védelmező báty, egy bűnrossz vonósnégyes, egy (szerencsére csak kitalált) őrült báró, és persze ne feledjük a pásztorlánykát, az egyszarvút és VIII. Henriket sem.

Ismerje meg őket az év legemlékezetesebb szerelmi történetében…

Julia Quinn – A Bridgerton család 6. – Rossz kor

Julia Quinn - Rossz kor.jpg

Mindenki életében van egy fordulópont. Egy olyan éles, tiszta pillanat, amikor az ember úgy érzi, mintha mellbe vágták volna, és teljes bizonyossággal, a kétség legkisebb árnyéka nélkül tudja, hogy élete már sosem lesz olyan, mint addig volt.

Michael Stirling életében ez a pillanat akkor jött el, amikor megpillantotta Francesca Bridgertont.

Egész addigi életében nők után kajtatott vagy kajánul mosolyogva hagyta magát utolérni, ha a hölgyek üldözték, ölelte, csókolta őket, szeretkezett velük, de soha, egyetlenegyszer sem hagyta, hogy a szívét is dédelgessék. És ő, éppen, ő, egyetlen pillantást vetett Francesca Bridgertonra és egy szempillantás alatt szerelembe esett…

Michael szerencsétlenségére azonban Francesca vezetékneve ez után a pillanat után már nem sokáig maradt Bridgerton; sajnálatos módon azon okból találkoztak, hogy együtt vegyen részt egy vacsorán, melyet a hölgy és Michael unokaöccsének közelgő házasságát ünnepelték.

Julia Quinn – A Bridgerton család 5. – Sir Phillipnek szeretettel

Julia Quinn - Sir Phillipnek szeretettel.jpg

Kedves Miss Bridgerton!

Elég hosszú ideje levelezünk, és bár személyesen sosem találkoztunk, nem mutattak be bennünket hivatalosan egymásnak, úgy érzem, jól ismerem önt. Remélem, ön is így érez. Kérem, bocsásson meg, ha túl merész vagyok, de azért írok, hogy meghívjam, látogasson meg Romney Hallban. Remélem, megfelelő idő elteltével úgy találjuk, hogy egymáshoz illünk, akkor, ha feleségül kérem, talán igent mond nekem.

Sir Phillip Crane

Sir Phillip tudta, hogy Eloise Bridgerton vénkisasszony. Azért kérte meg a kezét, mert feltételezte, hogy szerény, nincsenek nagy igényei, és nagyon, de nagyon szeretne már férjhez menni. Csakhogy… nem ilyen volt, és nem így volt. Az ajtaja előtt megjelent fiatal nő minden volt, csak nem csendes, és amikor végre becsukta a száját, Sir Phillip nem akart mást, csak csókolni… illetve mást is akart.